roof garden

ruin recovery 

laveno, varese, I

Please reload

In the historical fabric of the Laveno lakeside, the ruins of an old, roofless house that over time has turned into a walled garden and annex to the garden of a nearby villa, is subject to an agreement between council and owners: the council wants to demolish a portion of it to improve traffic flow on the provincial road, in exchange for giving the owners permission to create three covered car parking spaces. The project rectifies a previous situation that involved the complete demolition of the ruin and the walled garden, saving instead the car park spaces in the embankment underneath it and opening a window in the rebuilt defensive wall to give access to a view of the lake, along a narrow alleyway. 

 

Nel tessuto storico del lungolago di Laveno, il rudere di una vecchia casa scoperchiata, nel tempo trasformatasi in giardino murato e annesso al giardino di una villa vicina, è oggetto di una convenzione tra Comune e proprietà: il Comune chiede di demolirne una porzione per migliorare l’immissione delle auto sulla strada provinciale, in cambio concede alla proprietà di realizzare tre posti auto coperti. Il progetto rettifica una soluzione precedente che prevedeva la completa demolizione della rovina e del giardino murato, ricavando invece i posti auto nel terrapieno sottostante ad esso e aprendo nel muro di cinta ricostruito una finestra che raggiunge la vista del lago, attraverso uno stretto vicolo.

@ 2013-2015 by rural rchitectural intensification. All rights reserved  

  • w-facebook
  • Twitter Clean